dijous, 2 de juny del 2011

Una bona notícia

Les actuals directives europees i estatals sobre les energies renovables atorguen a la biomassa un valor important dins la producció energètica, la realitat és que no s’ha desenvolupat al ritme de l’eòlica o la fotovoltaica. Les dificultats d’aportació continua de matèria prima, amb recollida i transport, són un fre. La particularitat a Flix, d’incorporar el tren al projecte millora molt les expectatives de negoci al voltant de la proposta. El preu del transport és fins a 5 cops menor i l’abast de la zona de recollida de biomassa és molt més gran (la conca de l’Ebre), això fa que parlem d’un projecte viable.

El projecte que s’ha presentat avui és importantíssim per al futur del polígon industrial d’Ercros i òbviament per a Flix. No estem parlant només d’una planta de generació d’electricitat a partir de la biomassa, si no que cal afegir-hi el que serà la planta més gran de producció de pèl·lets de l’estat espanyol, tant és així que les 100.000 Tm que es preveu produir a Flix doblen la producció a Espanya, que en paraules del Director General de Política Energética y Minería, es troba a un 40% dels objectius en aprofitament de la biomassa, un camp que en països de centre i nord d’Europa s’està convertint en un sector estratègic pel que suposa d’estalvi en la factura energètica i en la independència que dóna d’altres subministraments més inestables. Parlem per tant d’una inversió important en un camp amb futur obert, ja que s’entra a aprofitar un recurs infrautilitzat avui per avui i amb un mercat a la península amb perspectives de crescuda importantíssima. El producte final, el pèl·let en sacs de 15 kgs, ens resitua en una economia productiva que no genera exclusivament quilovats i sí un producte tangible al que la nostra realitat industrial ens té força més acostumats.

L’aposta d’Ercros per un nou sector de negoci genera esperances de futur, ens fa pensar que la renovació que veiem necessària i prioritària és possible, i ho és amb uns actors prou coneguts, la mateixa “fàbrica”, la tecnologia alemanya de Seeger, el riu i la línia de tren, gairebé com fa cent anys. És possible també que això ens faci veure amb uns altres ulls, en algun cas descobrir, diferents iniciatives que s’estan desenvolupant al nostre entorn lluitant per una diversificació econòmica imprescindible que poc a poc es va fent un espai en el sector del turisme i l’agroalimentari amb la indústria de l’oli. A més parlem d’una activitat econòmica que es basa en els recursos del territori, de l’entorn, són per tant difícilment deslocalitzables. És una bona notícia! És una gran notícia!!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, el meu interpretació de la presentació:
Llocs de treball, en teoria nous, 8 més 15 igual a 23 en operació de les plantes. No se si del carrer o ja de fàbrica.
Cost total aprox 52 M euros
Ercros inverteix juntament amb Seeger el 30% 15,6 m euros
A mitges aprox 8 M Euros
Solapadament crec que és una senzilla maniobra per fer callar la més que possible i anunciada reducció de personal de Fabrica.
Futur canvi de personal de Fabrica a la nova instal.lació
Positiu manteniment d'alguns dels llocs existents.
Negatiu, ni un sol treball més
Ho sento, el temps ho dirà però de gran desenvolupament industrial res, malgrat els esforços reconeguts de tots els implicats
Sort i que es compleixi el millor, però no aixequem molta pols, que després no queda res.
Amb aquesta finalitat recordo la fabricació de panells solars amb closca d'arròs .......
Ho recorda Sr Pere Muñoz?
Salutacions

Anònim ha dit...

Hola
¿Els sona d'alguna cosa el nom de Pere Muñoz?
Salutacions i que no es repeteixi la història, que d'això sap molt aquest Sr


La planta de Flix, que será la mayor de Europa en su género, va a tener una extensión de 80.000 metros cuadrados y producirá placas de silicio capaces de generar una energía de 100 megavatios (MW)/año. En España actualmente se producen únicamente unos 50 MW/año, y en toda Europa, unos 700 MW/año. La planta creará en la zona unos 400 empleos.


Según Pere Muñoz, Alcalde de la localidad de Flix, "esta nueva factoría va a servir para revitalizar nuestra comarca, que en los últimos años ha perdido población debido a la crisis de algunas empresas químicas industriales que estaban en la zona".


Para Mauricio Caroldi, Presidente de Grupo Vallombrosa, "nuestro Grupo puede afrontar esta inversión con recursos propios, sin depender de financiación externa, máxime teniendo en cuenta los importantes retornos que se van a generar; unos 70 millones de € anuales, que irán incrementándose hasta los 1.100 millones en 6 años."


La compañía prevé desarrollar el ciclo completo de generación de energía: fabricación de silicio grado solar, producción de lingotes, celdas y placas solares. La instalación y explotación de la energía generada se realizará, prioritariamente, a través de acuerdos con los ayuntamientos de la zona. Se están ultimando también acuerdos con ayuntamientos del resto de España y con otros países de Europa.


Lo más novedoso de este proyecto es el silicio, materia prima de las placas, que se obtendrá con una nueva tecnología a partir de una materia prima natural: las cáscaras de arroz. Dado que esa zona del Baix Ebre, en Tarragona, es una comarca con una alta producción de ese alimento, se ha decidido emplazar la planta en esa localidad por su cercanía a la generación de la materia prima.

Anònim ha dit...

M'agrada l'optimisme malaltís del nostre poble.

Anònim ha dit...

No havia de sortir a la llum pública aquesta nova iniciativa industrial sense tenir dins al sac i ben lligat el 100% del seu finançament per part d'inversors privats.

NO ANEM BÉ, SENYORES I SENYORS!!

Anònim ha dit...

Anònim ha dit...

Primera part prové de la Web de l'Ajuntament
Segona part del bloc d'un ex-alcalde Oscar Bosch
Senyors duren molt poc en aquest poble amb aquests governants les bones notícies
Ho sento però no em creia res i segueixo sense creure res de les boques plenes dels nostres oportunistes locals
Salutacions

La construcció de dues plantes de bioenergia a Flix és un dels projectes industrials de major abast a l'Ebre. Dues empreses amb experiència com Ercros i Seeger es van unir l'any passat per impulsar una inversió pionera a l'Estat espanyol, de 52,6 milions d'euros, 23 llocs de treballs directes i 350 en el conjunt de la cadena de fabricació.

Ara bé, la suspensió radical de les primes a les energies renovables decretada pel nou govern popular el passat 27 de gener ha generat incertesa i molta preocupació. La inversió preveu una planta de cogeneració elèctrica (6 MW) que alimentaria una segona planta de fabrficació d'un biocombustible, el pèl·let; tot plegat utilitzant la biomassa dels boscos i la resta de poda dels cultius com a màtèria primera. La inversió estimava, com no podia ser d'altra manera, les primes en vigor en aquest sector, claus per al desenvolupament i que ara han desaparegut.

'Molt mala notícia per a Flix'

Des del mateix dia del decret, el passat 27 de gener, l'Ajuntament de Flix s'ha mantingut en contacte amb els promotors, que ja li han tramès a l'alcalde, Marc Mur, la seva preocupació. "Està clar que els hi afecta, és una mala, molt mala notícia per a Flix. Hi segueixen treballant però hi ha hagut un canvi d'escenari, l'absència d'aquests diners és una influència important", ha relata




L’aposta d’Ercros per un nou sector de negoci genera esperances de futur, ens fa pensar que la renovació que veiem necessària i prioritària és possible, i ho és amb uns actors prou coneguts, la mateixa “fàbrica”, la tecnologia alemanya de Seeger, el riu i la línia de tren, gairebé com fa cent anys. És possible també que això ens faci veure amb uns altres ulls, en algun cas descobrir, diferents iniciatives que s’estan desenvolupant al nostre entorn lluitant per una diversificació econòmica imprescindible que poc a poc es va fent un espai en el sector del turisme i l’agroalimentari amb la indústria de l’oli. A més parlem d’una activitat econòmica que es basa en els recursos del territori, de l’entorn, són per tant difícilment deslocalitzables. És una bona notícia! És una gran notícia

Facin joc senyors, era escèptic amb les campanades de l'ex-alcalde i malauradament el temps em donarà la raó
Però el Sr exalcalde contínua en la seva cadira de

Anònim ha dit...

La bona notícia s'ha convertit en molt dolenta, ja és pràctica habitual que abans de les eleccions els socialistes de Flix tiren l'ham a l'aigua a veure si ens poden pescar a tots els pobres i desabuts feligresos que vivim a Flix, però aquest cop se'n du la palma.

Anònim ha dit...

Notícia, el responsable d'aquest bloc ha estat nomenat recentment màxim dirigent dels socialistes de Flix.
El més positiu amb aquest personatge tan "competent" és que els votants potser fugin com de la pesta del socialisme. Crec que supera en les seves funestes decisions al seu cap ZP
Per cert, la biomassa crec que ens la menjarem amb patates

Anònim ha dit...

Seeger revisa una inversió de 118 milions per la retallada d'ajudes PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 25 de juny de 2012 08:12

Expansión

Cristina Fontgivell

La companyia alemanya de bioingenieria Seeger Engineering es replanteja els seus projectes a Espanya. La decisió es produeix després que el Govern hagi aprovat un Reial decret-llei per suspendre de forma temporal les primes que haurien de cobrar les instal·lacions de generació elèctrica de règim especial: eòliques, fotovoltaiques, termosolars, biomassa, cogeneració, hidràuliques i les que funcionen amb residus. El Ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va destacar en el seu moment que “aquesta decisió respon a la necessitat de contribuir des de tots els àmbits a reduir el dèficit públic”.

Seeger va anunciar a finals de l'any passat la seva intenció d'invertir 118 milions d'euros en l'obertura de tres plantes de biomassa a Catalunya. Una d'elles s'instal·laria a Flix (Ribera d’Ebre), dins del complex industrial d'Ercros, i les altres plantes se situarien a Albons (Baix Empordà) i la Garriga (Vallès Oriental), com va avançar Expansión Catalunya el passat 25 d'octubre.

En concret, el projecte de Ercros contemplava la construcció de dues plantes a Flix destinades a la producció de 6 megavats (MW) d'electricitat a través de cogeneració i 100.000 tones de pèl·lets –un tipus de combustible creat a partir d'un conglomerat de fustes–.

Després de la celebració de la junta general d'accionistes de la química, que va tenir lloc ahir, el president de l'empresa, Antoni Zabalza, va explicar que “Seeger i Ercros s'estan replantejant aquest projecte després que el Govern hagi reduït les ajudes a les renovables”. Segons Zabalza, Seeger està revisant les seves inversions a Espanya pel canvi en la normativa del sector. “Estem pendents d'una reunió amb el Ministeri d'Indústria –va dir Zabalza–, però les possibilitats que barregem inclouen seguir endavant amb la producció de pèl·lets però potser abandonem la cogeneració; és molt probable que Seeger també estigui revisant la resta de projectes a Espanya”.

UNA BONA NOTICIA, Y UNA M........