dissabte, 23 de gener del 2010

Màxim consens

La reunió informativa d’ahir a La Unió Social sobre el ATC va ser finalment un bon exemple de normalitat democràtica; dic finalment perquè el cert és que a priori el meu temor era que acabés convertint-se en un focus innecessari de tensió i enfrontament. Crec que el canvi en el plantejament inicial i el fet de reunir les dues versions a l’escenari amb un debat pautat, va contribuir a desactivar aquest risc potencial i vam poder escoltar arguments a favor i en contra amanits, això sí, per alguna pinzelladeta de demagògia que de fet ja s’integra habitualment en aquest tipus d’actes. Probablement a una setmana vista de la fi del termini de presentació de candidatures no era el moment idoni, però el cert és que sí responia al model de procés (informació, participació i transparència) que s’hauria d’haver dut a terme per part del Ministerio i no per part dels ajuntaments en solitari ,a qui no toca solucionar el problema dels residus radiactius, ni presentar propostes alternatives a la seva gestió, ni obrir els processos participatius per solucionar un problema que se’ns vol transferir amb molta més facilitat que les rodalies, posem per cas.

No sé si les argumentacions més o menys científiques d’ahir serviran per a decidir o canviar posicionaments particulars, perquè tothom té una percepció personal del risc que no és resultat d’una lògica científica i que necessita altres argumentacions i altres experteses més de caire social per capgirar-les, ja que el seu component és més emocional que un altra cosa. Aquest component es capgira quan s´és capaç de transmetre credibilitat i confiança, la que podrien generar els mecanismes adequats (això sí, més llargs en el temps) d’informació i participació, que podrien també facilitar un major consens polític, econòmic i social que ara no existeix. Aquest criteri, en un principi bàsic, és el que cal esperar sigui determinant a l’hora que el ministeri prengui una decisió, ... oi?

La vicepresidenta del govern de l'Estat, María Teresa Fernández de la Vega, va assenyalar ahir que el cementiri nuclear s'instal·larà a la zona on hi hagi el màxim consens. «Escollirem la millor zona, la que reuneixi més condicions de seguretat i, per descomptat, el màxim consens», va dir. L'executiu espanyol no vol que la construcció de l'MTC ensopegui amb l'oposició de la ciutadania. El Punt, 23-01-10

http://oboschpujol.blogspot.com/2009/03/lombra-de-latc.html

7 comentaris:

Jaume Masip Llop ha dit...

Tant de bo que les paraules sobre que es tindrà present el "consens" es facin realitat!
D'acord en tu amb lo d'ahir, al final hi va haver diversitat d'opinions i no com semblava que s'havia organitzat.
Salut

Glòria ha dit...

Gràcies, Òscar, pel teu comentari.
També estem molt contents de com va anar, tothom es va comportar molt bé, encara que hi va haver algún intent de falta de respecte. Però en general, va ser una reunió pacífica y una demostració d'educació encara que hi hagi parts totalment contràties.

Jesús Escribano ha dit...

Oscar, ya ves que en la comarca la gente es mucho más civilizada y respetuosa de lo que pensabas, excepto quizás uno que quiso hacer un mitin donde no tocaba, pero bueno, tiene que haber de todo en esta vida.
Espero que los que vengan hoy de fuera de la comarca a manifestarse a Ascò sean igual de civilizados que los nuestros.
Saludos,
Jesús

Jesús Escribano ha dit...

Son igual de civilizados, lo he podido comprobar.
Saludos,
Jesús

Anònim ha dit...

Amb tot el que està passant m'ha quedat més clar el que volem amb l'Estatut, la llibertat de decisió i autodeterminació pels pobles Catalans, gràcies a tots, ho tindrè en compte a quan ens ho imposareu a cop de manifestació, o potser deixarem que algú pugui dir que no?

Xavier Forcades Margalef

montse forcades ha dit...

"La gent ha de saber per què les nostres empreses paguen MÉS CARA l'electricitat que les empreses de França, que té un 80% de l'energia nuclear", va remarcar el president de Foment del Treball, Joan Rosell.

Això no ho diu un polític!!.

montse forcades ha dit...

La Vanguardia de data 23/01/2010:

CDC suspenderá de militancia a sus concejales de Ascó si apoyan el almacén nuclear.
Dins d’aquesta notícia es pot llegir el següent:

Los ingenieros no ven riesgos y sí oportunidades en el futuro.
El Colegio de Ingenieros industriales de Catalunya considera una gran oportunidad para el sector energético catalán la construcción del almacén temporal centralizado para los residuos nucleares que proyecta el Ministerio de Industria y que a su juicio no supone ningún riesgo de seguridad.

Antoni Tahull, responsable de los temas de energía de este órgano, ha explicado que la polémica instalación, a la que de momento sólo los ayuntamientos de Yebra (Guadalajara) y Ascó (Tarragona) han presentado su candidatura, supondría un impulso para el “clúster” de conocimiento de la energía nuclear existente en Catalunya.

Este experto subraya que la seguridad en el almacenaje de residuos nucleares “es absoluta” y que no se ha producido ningún incidente que justifique los temores sobre esta instalación, “que estaría muy bien vigilado ante cualquier tipo de robo, ataque terrorista o de cualquier tipo”.