divendres, 22 de juny del 2007

50 anys de laborals

Avui hem assistit a una jornada de formació al complex educatiu de Tarragona, és el nom que rep l’antiga Universidad Laboral. Va entrar en funcionament l’any 1956 i precisament ha commemorat el seu 50 aniversari aquests dies. Córdoba, Gijón, Cheste, Sevilla, Toledo.. són alguns d’aquests 21 centres construïts pel franquisme i depenents d’un Ministerio de Trabajo regentat per algun ministre falangista. Van tancar portes el 1978 i avui són grans complexos arquitectònics espectaculars a la seva època i sorprenents encara avui per les dimensions i la modernitat que hom pot imaginar-se representaven 50 anys enrera. Ara mostren, com a mínim a Tarragona, un entorn poc lluït, poc cuidat. Són 68 Ha de complex educatiu per a 1900 alumnes i 500 interns que aviat tindran un altre destí més d'acord amb uns veïns força diferents, el polígon químic, el port i Port Aventura. Molts flixancos de les quintes que avui tenim entre quaranta i molts i cinquanta i pocs van passar per les laborals. Van ser importants en l'aparició del club d'handbol de Flix i en l'aprenentatge polític de més d'un càrrec important ocupat avui per flixancos, independentment doncs del seu paper de voler estandaritzar uns referents afins al règim, se'ls reconeix també la contribució a generalitzar l'accès a la formació en una època difícil en plena Espanya franquista. No els queda gaire temps per despertar nostàlgies, com a mínim a Tarragona si finalment es trasllada i es converteix l'espai en un parc tecnològic. N'he tret unes imatges.
This album is powered by BubbleShare - Add to my blog

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo he estat este curs a la laboral i la veritat, deixa molt que desitjar. Entra la pudor a contaminació, veus passar pots amb el logotip de tòxic i una aigua grisa i pudorosa baixant directament al mar, un menjar que deixava bastant que desitjar, instal·lacions de l'època franquista (va ploure i ens vam quedar 4 mesos sense cal·lefacció!),...

Vaig veure el projecte de la laboral de quan s'havia de fer i era impresionant, és una llàstima que ara envés de amfiteatre, piscina i platja tinguem empreses poc respectuoses amb el medi ambient, i que pel que se veu treballen amb el consentiment de gent de dalt.

Salut!