dijous, 31 de maig del 2007

Període de reflexió

La reflexió del dia abans de les eleccions va bé de traspassar-la als dies de després també, per poder ordenar bé les idees. Més que res perquè són moments adobats perquè surtin rumors contrastats, certeses absolutes, moltes hipòtesis. Són moments també en què els sentiments, que s’han anat apropant a la superfície conforme avançava la campanya, estan a flor de pell. L’alegria, l’eufòria, la indignació o la percepció d’haver-se comès una injustícia, la decepció,... guanyen terreny i es corre el perill que contribueixin en excés a fer veure un context distorsionat no gaire ajustat a la realitat, un context polaritzat en dos visions antagòniques que cada cop s’allunyen més i acaben generant una divisió entre partidaris, entre veïns, entre persones que no hauria de ser i que probablement d’aquí uns anys costarà d’explicar exactament a què és deguda. Ahir per la tarda un regidor nostre era escridassat a la pl. de l’església per un altre candidat d’esquerra, sense voler exagerar l’incident ni considerar-lo més enllà d’un rampell, és un detall, una anècdota que em preocupa. La diversitat i la discrepància en política, i en tants camps com vulgueu de la vida quotidiana, enriqueixen i fan avançar. Hi ha exemples de tot el contrari si hom mira la política estatal amb un PP cada cop més instaurat en la provocació, la manipulació i l’insult i dedicat a atiar l’enfrontament. No són el nostre exemple perquè a Catalunya estem anys llum per davant del seu comportament primari. És cert que el diumenge vam viure uns moments d’alegria i satisfacció pels resultats electorals, però és fugisser, perquè torna ràpid la preocupació pel demà, ja ho vaig dir durant la campanya, després del 27 ve el 28 ... i quatre anys decisius per Flix. No sé com es compondrà finalment l’Ajuntament del dia 16, entenc que no pot seguir igual perquè els resultats no han estat iguals, però sí que sé que sigui com a govern o com alcalde, com a oposició, com a veí sense anar més lluny, hi tocarà posar el coll i aquest és el meu compromís i, estic segur, el de tothom qui és a l’Ajuntament.

14 comentaris:

Mani, fill de Mani ha dit...

Bones Oscar, i felicitats per la victòria, tot i que a mi no m'ha fet cap gràcia, i sas perfectament el perquè si has llegit el meu bloc. L'altra dia ho comentava en Ramon i Ferran, i tot i que ells m'asseguraven que a Flix lo més important són les persones, jo no hi estic d'acord del tot. Per a mi és molt més important les sigles del partit, perquè quan se veu un mapa del territori vull que a Flix se veigo que som catalans, i per això el color ha de ser d'un partit nacionalista, és la imatge que m'agradarie veure de Flix i de tots els pobles del país. Ojo! També te la seua importància les persones de la llista, no votaria ERC amb segons qui a la llista, igual que no votaria PSOE amb Pere al capdavant. La meua animadeversió cap a Espanya ve de lluny i no te cura. De totes formes, encara que Flix quedo al final de color roig (millor que lo blau) se que al menos ficareu les ganes per fer-ho lo millor possible. Però això és algo que sabrem lo di 16!

Salut!

Anònim ha dit...

En primer lloc, enhorabona a tots els integrants de la llista electoral pels resultats del passat diumenge.

Bé, normalment no escric als blogs que visito... tan sols hi dono un cop d'ull per estar una mica més a prop de Flix i copsar opinions, sensacions i el dia a dia que s'hi viu... ja que malauradament no hi puc estar-hi.

Tanmateix, en aquests darrers dies he utilitzat aquest canal (bé, el blog d'albert (mani)) per incloure la meva opinió al debat derivat dels resultats electorals.

M'entristeix llegir comentaris que transmiteixen crispació, decepció i fins i tot banaglòria... crec que aquests sentiments tan sols confonen als flixancos i flixanques i, contaminen uns dies clau per la formació del nou consistori.

De tots és sabut, que estem immersos en un procés deslegitimitzador de les institucions democràtiques i que, aquest procés malaurament a l'Estat espanyol i arreu d'Europa no està sent gestionat de forma eficaç pels poders públics. D'altra banda, la pèrdua de valors vincultats a l'esfera pública: participació, solidaritat, esperit crític, etc. en pro d'altres derivats de la societat de consum i del procés globalitzador en que estem sotmesos: consumisme, passivitat, individualisme, etc... Desdibuixa un marc de referència confós on posicions extremes, radicalitzades i demagògiques guanyen punts...

Crec que és moment de fer un diagnòstic acurat de la feina feta per tots i totes en aquests 4 anys, identificar febleses i fortaleses, oportunitats de millora i hàndicaps i... per últim mirar endavant. Amb professionalitat, rigor, compromís i acatant la decissió del poble de flix.

Les avaluacions amaguen milers de matisos, contextos, factors, variables, etc... que ens ajuden a entendre el dia a dia i a fer-lo més plural. Per què tot ha d'ésser Blanc o negre? Bo o dolent?

US deixo un link molt interessant que, tot i la distància, ens pot ser més proper del que creiem.

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/article1774485.ece


flixanca

laura ha dit...

Mani, m’han sorprès moltíssim les declaracions que fas al teu bloc dels resultats electorals.
En un primer moment vaig pensar no dir-te res, que no em valia la pena, també t’he de dir que en un moment donat em va fer por i tot de la manera com podries reaccionar.
He compartit amb tu moments divertits i vull tornar a fer-ho,espero que les nostres diferencies polítiques no impedeixin que ens ho puguem passar bé.
Jo no estic vivint a Flix, però és el meu poble i l’estimo tant com tu. tinc 31 anys, sóc mare i em considero jove, com tu ja saps.
Vull que es facin coses pel poble, participar-hi, que hi participis i que la gent que no pensa com nosaltres també hi puguin participar. Flix és un poble cosmopolita i nosaltres els joves em d’estar a l’alçada de les circumstàncies. Això és lo difícil.
També dir-te que la gent que ha guanyat les eleccions també són mereixedors de la victòria. Per damunt de tot volen lo millor per Flix i estic convençuda que faran tot el que estigi a les seves mans per a que les necessitats dels flixancos es puguin resoldre. TAMBÉ ESTIMEN EL POBLE.
Una forta abraçada.
Laura.

Anònim ha dit...

Sóc un pagès de cap de setmana i festes de guardar de Flix. La feinada és meva per trobar los blogs a internet, però ho he aconseguit amb ajut. Vull fer-te una pregunta. On és Candi? Perquè se l'ha fet desaparèixer després d'una feina ben feta? Em va estranyar (a mi i a d'altres amb qui ho he comentat) lo fet que estés tant endarrera a la llista. No vull desmerèixer cap altre candidat, però, calia?
Saps quans problemes ens ha solucionat sense fer soroll?
Espero que la persona que entri al seu lloc segueixi al menys escoltant un colectiu tat denigrat i oblidat com el que formem els propietàris de terres del terme. Amb camins per arribar al troç que, fins no estar ell al capdavant de la regiduria, eren d'escandol.
Gràcies Candi per la feina ben feta.
Li pots transmetre, Oscar, si us plau?
Sisco i demés

Albert Guiu ha dit...

Molt bones:
En primer lloc felicitar als cinc candidats per la seva presència al capdavant d'unes llistes, a tots cinc, sí, perquè vivim en un estat democràtic i som persones plenes de sensibilitat i aquesta quan sofreix un trasbals o una victoria es titlla de tristor i euforia respectivament. La sensibilitat de les persones és un pòsit que recull infinits missatges. Jo aquí Oscar te'n faré cinc cèntims d'aquesta reflexió "post" teva. No tinc un ideal polític clar, parlo des de la concepció d'un observador neutral dels fets amb tota la fredor de la que sóc capaç,t'ho dic amb la mà sobre l'aleph de Borges que és tota una biblia, tampoc crec massa amb això dels blocs generen la premsa fàcil, les opinions lleugeres d'equipatge racional i l'afany de protagonisme a deshora.
Bé, si tant t'ha cridat l'atenció el fet de que s'escridassi un membre dels socialistes, més t'hauria de cridar l'atenció el tracte que han rebut dos dels liders, dos persones preparades i plenes d'energia que han sigut denostades durant la campanya per unes idees antagòniques a la raò, els improperis anaven més lleugers que les orenetes de Bécquer i apareixien penjats de les faroles com si d'acusacions a criminals es tractés, ja ho deia Quevedo "el vulgo es malo, maldito y maldiciente". Però es que la política i més la de poble (de tots els pobles), té massa prejudicis, és antagònica a la raò, i basa les personalitats en els partits que es defensen, infantil el que deia, i s'han acceptat pintades i mots inclassificables a candidats a batlle (què fort), d'això no dius res, quin problema hi ha per quatre crits ara a la plaça de l'església. Els resultats han estat els que han estat cinc a cinc, no hi ha més, i una regidora d'un altre partit. I per tant s'ha d'acceptar i esperar perque tot està al marxapeu d'una escletxa que durà algú a l'alcaldia els propers quatre anys, que tingueu sort tots els que teniu opcions, però pensem una mica en com funciona tot plegat i tal vegada veurem que en aquesta vall de llàgrimes: més val caure en gràcia que ser graciós.
Salut per Jordi i Isai, sort per a Montse i tu, i tot i que no toca, perquè és el teu bloc i, amb el teu permís, una abraçada d'agraiment a Pere perquè ha recolzat el fet cultural de Flix amb una elegància i calidesa penso que inigualables.

Mani, fill de Mani ha dit...

Tranquila Laura, que jo per estes coses no m'enfado tant com per dixar de parlar a algú! Lo pròxim dia me pagues una birra i tots contents! jaja

Unknown ha dit...

"...la política i més la de poble (de tots els pobles), té massa prejudicis, és antagònica a la raò, i basa les personalitats en els partits que es defensen, infantil el que deia...", veritat de la bona.

"agraiment a Pere perquè ha recolzat el fet cultural de Flix amb una elegància i calidesa penso que inigualables", segur.

"els improperis anaven més lleugers que les orenetes de Bécquer", impagable, Albert.

laura ha dit...

Això està fet Mani!!!

Albert Guiu, sempre és un plaer llegir el que tu escrius, de tot en fas poesia fins i tot de les critiques. Encara conservo una poesia preciosa escrita a mà en un full de llibreta d’espirals. La tinc guardada en un lloc privilegiat dins del meu tresor personal, per mi és un honor haver estat inspiració d’aquelles ratlles. Aixxxxxxx “aquellos maravillosos años”. Espero veure’t a les 24 h del bàsquet si es que es fan, m’encanta el teu estil!!estas fet un xaval!!
Potser no és el lloc adient per parlar d’aquestes coses però desviar una mica el tema polític potser s’agraeix.

Petons.

Albert Guiu ha dit...

Hola Laura:
Estic molt content (sona estrany però és el meu ressò sensitiu qui parla) de trobar-te a la xarxa, tot i que sigui amb aquestes circumstàncies de posem "debat polític", t'agraeixo les teves paraules i et confesso que penso que si tothom fos com tu, això si que seria un poble cosmopolita, sensitiu i ple de ganes de viure i de ganes de deixar viure. Però Laura, les circumstàncies són ben diferents.

Escriure poemes a les bones persones potencia el desig d'escriure, i jo vaig tenir sort, te'n vaig escriure un a tu, el recordo aquell poema.

Pel demés dir que el futur es conjugarà com s'hagi de conjugar, i que els atzars, les opcions triades i les petjades futures seran les que definiran el tarannà dels propers quatre anys.
Alea iacta est.
Ets una persona fantàstica, vas ser una amiga meravellosa (ojalá ho haguessim estat més) tot i que l'apreci que et guardo és d'amic amb totes les lletres, i ets (jejeje) una cunyada excel.lent.

Si hi ha vint-i-quatre hores de futbol o de bàsquet, aquell dia em miraré al mirall i pensaré "I tu a qui li dius vell, li dic al capullo de detràs de l'espill" i au a jugar per jugar, sense tenir que morir ni matar.
Ara sí, demano perdó per tanta interferència i que guanyi qui hagi de guanyar, que vingui el batlle que vingui, que per part d'aquest paria que ara signa, serà rebut amb tot el respecte que un càrrec amb tanta responsabilitat mereix.

Em reafirmo amb el bon tracte rebut des del batlle amb les dos presentacions que he tingut la sort de fer a Flix, i també amb el bon tracte que han tingut els meus llibres a i des de l'Ajuntament.

Laura, pren-te a bé, rebre una abraçada d'amic.

Posdata: Una alumna que va fer una obra de teatre improvisada. molt ben feta, al crèdit de síntesi que vam fer a la Noguera, el dia de les notes, em va preguntar, Albert, Com és que m'has aprovat, si no t'he fet ni una redacció, la vaig fitar als ulls, un parell de petites llunes pintades de color fons de riu, i li vaig dir, perquè és més important saber interpretar l'art des del paper de protagonista o espectador, que saber si Maria du o no accent. Mentre li deia, Laura, pensava en la teva manera de ser, veus, si no hagués estat pel bloc, no t'ho hagués pogut dir això.
Perquè després diguin que la política no serveix per a res.
Au deixem-ho, que quan accelero no callaria mai, i m'estic fent meu el bloc d'Oscar. I no toca.
Adéu.

Oscar Bosch Pujol ha dit...

Sí Albert que tinc una cunyada excel·lent, encomana la il·lusió i les ganes que posa en tot el que fa ... i sempre en fa. Llàstima que en el seu cas, i en el de tants altres, hi hagi la nosa dels quilòmetres entre les seves il·lusions i Flix.
Agraeixo totes les intervencions, sempre afegeixen un matís nou, un nou punt de vista, milloren la perspectiva que hom té de les coses. A més ,especialment en el teu cas, en milloren el nivell literari.

Oscar Bosch Pujol ha dit...

Sisco, li transmetre el teu comentari a Candi. Jo també penso que ha treballat molt i bé en els temes d'agricultura, i sobretot en silenci.

Anònim ha dit...

aquest mani te una avaria

Anònim ha dit...

aquest mani te una avaria

Unknown ha dit...

Benvolgut Oscar i companys de la llista de PSC a Flix, des de Riba-roja us felicito pel treball ben fet, malgrat possiblement els resultats finalment no siguin els esperats. Ja ho veurem el dia 16, ENDAVANT I FORÇA pels propers quatre anys.
LLUITEU EL PUGUEU PER L' ALCALDIA ,el poble de Flix s' ho mereix; esperem que la candidata del grup de CIU , no es deixi enlluernar pels cants de Sirena d' Esquerra ., i demostri estar més a l'alçada de les circumstàncies,tenir personalitat i no seguir directius partidistes de fora vila. Nosaltres ja vam patir aquesta circumstància fa uns anys i la veritat es dur d’ acceptar-ho.
Tot i que les regles del joc son les que son, i s' han d' acceptar, el poble de Flix, es mereix molt més.
Per cert , estic d’ acord amb els comentaris sobre el Sr.Candi, feina ben feta i sense soroll.


BONA SORT.