divendres, 22 de juny del 2007

En perill d'extinció

Eren la fruita que més m'agradava de petit, a casa li diem "cerimenyes" però no he trobat el nom enlloc. Feia molts anys que no en veia. L'amic que ens en va donar un grapat diu que a banda del seu només n'hi ha un altre d'arbre a Flix. Palosantos, codonys, aubergins de tomata, nespres,.. potser haurem de pensar en fer un museu-jardí-hort. Les de la foto s'han extingit, no s'ha pogut fer res per salvar-les, per cert, n'hi havia alguna de lloca.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Del DRAE:

cermeña.

(Del lat. sarminĭa, perifollo).

1. f. Fruto del cermeño, que madura al fin de la primavera.

-----------------------------

cermeño.

(De cermeña).

1. m. Especie de peral, con las hojas de forma de corazón, vellosas por el envés, y cuyo fruto es la cermeña.

2. m. p. us. Hombre tosco, sucio, necio. U. t. c. adj.

quim ha dit...

Bones Oscar. Ves per on, ja teniu una bona idea per portar a terme des del nou ajuntament : Un banc de llavors de varietats autòctones, juntament amb una zona cultivada on hi hagués una representació d'aquestes varietats. Penso que seria molt interessant i fins i tot es podria demanar algun ajut al DAR. Aquestes coses o es fan a temps o després ja no i serem a temps (com tantes coses...). S’ha fet a molts llocs i no costaria gaire trobar protocols per fer-ho. Es una llàstima que les varietats que donaven aquells gustos i textures d’abans hagin deixat pas a les noves varietats clonades que són idèntiques a tot arreu (ni gust, ni suc, ni carn ni res... ). Estàndards varietals imposats . Fins i tot l’alimentació és política, en aquests cas comercial.

Unknown ha dit...

al segon reng del colorato n'hi havia un de "SIRIMIÑE" .

Ves per on .

Anònim ha dit...

el que corre perill d'extinció és el govern de riba-roja, quinze dies de nou ajuntament i el regidor Garrido ja ha plegat, coses de l'Aparicio..

Anònim ha dit...

L'altre dia un amic meu va venir a casa i me va dir q lo que tenia al fruiter eren ciremenyes d'aquestes, ni ho sabia jo!