dissabte, 21 de novembre del 2009

Una idea

Fa pocs dies es va emetre un reportatge per televisió que es feia ressò de l’èxit de la iniciativa de l’envasat d’oli de les oliveres mil·lenàries a Ulldecona. La idea, que va començar com una “bogeria” fa dos o tres anys, ha acabat convertint-se en una mostra del que vol dir aprofitar els recursos endògens del territori quan hom parla de diversificació econòmica. Ara per ara, l’oli mil·lenari es comercialitza entre 25 i 30€ el litre. Tot plegat pot resultar una anècdota que no ve a solucionar per si mateixa cap dels greus problemes socioeconòmics que avui se’ns plantegen, però crec que sí aporta un exemple vàlid de quin pot ser un dels camins a seguir, que no l'únic.

Penso que és l’hora de les idees noves, d’exprimir-se el topí i veure què es pot treure dels recursos que tenim a l’abast i sobre els quals podem tenir un cert control. Òbviament no arribaran mai a transmetre la seguretat que dóna una empresa mare que col·loca 1000 treballadors en nòmina, però sí que poden contribuir a complementar la diversificació econòmica d’una zona fent que no sigui tant imperiosa l’arribada d’una empresa de 1000 llocs de treball i ens puguem conformar amb una de 800. Ulldecona té també una iniciativa no pas nova, però que sembla que han sabut dur a la pràctica i els comença a funcionar, es tracta del banc de terres (posar en contacte el propietari de terres que no es treballen amb qui té ganes de fer-ho). Algun cop s’ha parlat al nostre poble i fins i tot ho trobaríem escrit com a proposta en algun programa electoral si bé no acabà de madurar mai com per dur-la a la pràctica; ara els hem demanat que ens ho expliquin una mica per veure si ens pot resultar útil. Ser capaç de generar idees sembla doncs un actiu important.

Per tal de rebre assessorament en la construcció i posada en marxa del centre d’empreses La Ribera, l’Ajuntament de Flix va entrar fa pocs anys com a soci de REDESSA, empresa pública de l’Ajuntament de Reus. Avui, una de les seves activitats és precisament la posada en funcionament del Banc d’Idees.

1 comentari:

montse forcades ha dit...

És una molt bona idea, però com tu bé dius, no és l'únic camí a seguir, hem de caminar tots els possibles carrerons, camins, autovies, autopistes,... perque de ben segur que molts d'ells no tindran el final desitjat, però ara per ara em d'apostar per tots els fronts obertes.